Subluxatie

Chiropractie Vlaardingen XB-wervelkolommodel

Het zenuwstelsel ontvangt en verwerkt elk moment van de dag prikkels, vanuit elk orgaan en lichaamsdeel en geeft ook weer prikkels af naar het lichaam. Dit is een non-stop proces. Al deze prikkels komen samen op één punt in de hersenen waar ze verwerkt en zonodig doorgestuurd worden. Bij een mens met een optimale gezondheid gebeurt de non-stop prikkeling volgens een bepaald patroon.

Rondom de wervelkolom bevinden zich veel zenuw uiteinden. Indien er sprake is van een veranderde functionaliteit van de wervelkolom, dan kan dit een verandering in het patroon van ontvangen en verwerken van prikkels van het zenuwstelsel tot gevolg hebben, waardoor gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Verder kan een verandering in functionaliteit van de wervels onderling, lokaal tot gewricht-, spier-, pees- en/of zenuwbeschadiging leiden.

We spreken in de Chiropractie van een subluxatie als een wervel verschoven is ten opzichte van de onder- of bovengelegen wervel en deze op een zenuw drukt. Dit hoeft niet direct klachten te geven, maar hierdoor vermindert de functie van de zenuw wel. Het gevolg is, dat organen in het lichaam minder goed kunnen gaan functioneren, zonder dat het direct opgemerkt wordt. Klachten ontstaan vaak, nadat er al langere tijd een zenuw afgeklemd is. De taak van de chiropractor is subluxaties te verhelpen door de stand van de wervel te corrigeren.


Botten kraken

Chiropractie wordt in de volksmond ook wel “botten kraken” genoemd. Dit verwijst naar het “krakend” geluid, dat tijdens de correctie van de gewrichten te horen is. Het geluid wordt veroorzaakt door een drukverschil in de gewrichtvloeistof. Dit is te vergelijken met het geluid van een champagnefles, die geopend wordt. Door de plotselinge drukverlaging bij het ontkurken gaat een deel van de vloeibare champagne over in gasvorm. Deze plotselinge overgang veroorzaakt het bekende ‘plop’ geluid. Bij een chiropractische correctie van een gewricht ontstaat plotseling meer ruimte in het gewricht, waardoor een gasbelletje ontstaat en dit geeft een “krak” geluid. Het feitelijke geluid wordt veroorzaakt door zeer kleine stikstof belletjes, die een grotere bel vormen die uiteenspat wanneer het gewricht beweegt en de vorm van het omliggende kapsel verandert. Net zoals bij het “knakken” van de vingers. Dit geluid kan circa iedere 45 minuten herhaald worden, wanneer de belletjes opgenomen zijn in de vloeistof van het gewricht. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt is het “knakken” van de vingers niet schadelijk en helpt het de flexibiliteit te behouden.

OPENINGSTIJDEN


maandag
800 - 1900


dinsdag
Gesloten


woensdag
800 - 1900


donderdag
Gesloten


vrijdag
800 - 1900


zaterdag
Gesloten

Chiropractie Holystaete
Churchillsingel 488
3137 XB Vlaardingen
010 474 9754